mandag 15. mars 2010

Linfrø - mett og glad




Først litt om linfrø og virkemåter, så følger noen måter å nyttiggjøre seg linfrø på.

Linfrø, frøet fra veksten lin, er en av de få kildene til omega-3-fettsyrer. Omega3-fettsyrer er gull verdt! De bidrar til å fjerne tungmetaller fra kroppen og ellers til å smøre systemet og få hjernen til å arbeide raskere.

En kan både benytte linfrø ( hele og knuste) og linfrøolje. I benyttelse av linfrøolje er det viktig å velge fersk, kaldpressa. Linfrø får du tak i alle dagligvarebutikker og på helsekost. Økologiske linfrø på Ica, Meny og helsekost. På sistnevnte får du også tak i linfrøolje.

Linfrø er kjent for å virke avførende. Men frøene kan også brukes som gurglevann(kaldtvannsuttrekk) ved sår hals, betennelser i munnhulen, irritasjonshoste og heshet, ved magesår og betennelse i magens slimhinner. Slimet fra frøene legger seg som et beskyttende lag over sår og betente steder på magesekkens slimhinne. Grøtomslag kan brukes på byller og betente sår.

Næringsinnholdet i hele linfrø er ikke regna ut, da disse går rett igjennom systemet. Bare oljene vil tas opp. Her følger en link over næringsinnholdet i knuste linfrø : http://www.næringsinnhold.no/linfr%C3%B8-knuste.html.

Ps: Linfrø er en av de få vegetabilske kildene til omega-3 !

Linfrø som fordøyelsesmiddel og for opptak av gunstige oljer:
- Kok opp litt vann
- Legg 4-6 ss HELE linfrø i en stor kopp, hell vann over så det så vidt dekker frøa
- La linfrøa stå i et par minutter å svelle (gjør dem enklere å drikke)
- Hell så på med litt kaldt vann, rør rundt og drikk. Hell på mer kaldt vann om nødvendig.

Dette bør aller helst gjøres på fastende hjerte, det vil si som det aller første du spiser om morgenen. Da vil linfrøa ligge nederst i systemet og ”pløye” veien fram. Hele linfrø virker avførende, mettende og mageregulerende. Dette med metthetsvirkninga er spennende. Dager der jeg ikke drikker linfrøa mine, kan jeg omtrent bare spise og spise uten å kjenne meg ordentlig mett. Men når linfrøa får ligge i bånn i magen å fylle opp, blir jeg raskere mett. Dette er gunstig for en som sliter med stort matbehov. Eller for en som vil gå ned noen kilo.

Linfrø overalt:
Linfrø er kjent for å brukes i grøt og i brød. Korn er karbohydratbomber, derfor Auroras berømte frøgrøt:

- Kok opp ulike frø ( solsikke, linfrø – hele, knuste eller begge, sesamfrø)
- Kan ha oppi litt kokosmelk eller soyamelk som smak eller for å få en mer grøtaktig konsistens
- Skål + skje + kanel + sulten mage = spis!
Ellers kan linfrø brukes i linfrøblandinga jeg snakka om i forje innlegg om kokos. Linfrø og andre frø blanda med kokosmelk på boks.

Linfrø kan også gjerne brukes til å spe på mat. F.eks kjøttdeig eller i gryter eller supper. Strø på med sesam og linfrø for å øke fettnivået. Sunt og godt!

Linfrøolje: benytt deg av denne gunstige olja ( 1-2 ss om morgenen – og du holder deg mye lenger mett)

Kilder:
http://www.urteguiden.no/urteleksikon/linfro.php
http://www.snl.no/linfr%C3%B8/fr%C3%B8_av_lin

2 kommentarer: