torsdag 22. april 2010

Fett – trenger vi det? Del 1




Tema: Omega 6 og Omega 3

Vi har kjempa mot fett sida 50-tallet. Vi har levd på lettprodukter og lavfettdietter. Samtidig har tilfellene av overvekt og hjerte og karsjukdommer fortsatt å øke. Det er på tide å skifte spor, mener den verdenskjente fettforskeren Udo Eramus. Han legger vekt på at fett både kan være slankende og overskuddsgivende. Fett har betydning for IQ, fordøyelse og hud. Fett er livsnødvendig. Hvilken effekt fettet gir, kommer ann på hvilken type du velger. Det finnes fett som helbreder, og det finnes fett som dreper. Boka til Eramus ”Fats that heal, Fats that kills”, blei en bestselger i Canada. Mannen bak boka er født i Polen og har studert genetikk og biokjemi. Han har tatt doktorgrad i fett og ernæring. I denne lille serien om fett vil jeg ta for meg utdrag av hans foredrag i Norge.

Behovet for vann, lys og oksygen er programmet inn i vårt DNA på samme måte som behovet for 44 ulike næringsstoffer: 21 mineraler, 13 vitaminer, 8 aminosyrer og 2 fettsyrer. Kroppen kan ikke produsere disse næringsstoffene sjøl. Vi må få dem tilført gjennom maten. De kalles derfor for essensielle næringsstoffer. Vi har to essensielle fettsyrer; Omega 3 og Omega 6. Her følger en liste over symptomer ved mangel på Omega 3:

Tørr hud, lavt stoffskifte, betennelse i vev, høyt blodtrykk, klebrige blodplater, høye triglyseridverdier, svekka immunforsvar, dårlig motorikk, redusert læreevne, mentale forstyrrelser og adferdsavvik, redusert vekst.

For de fleste essensielle næringsstoffer opereres det med anbefalte dagsdoser. Som regel ligger slike dagsdoser på et minimumsnivå. Ved å følge disse anbefalingene unngår vi alvorlige mangler, men vi får allikevel i oss altfor lite til å få glede av fordelene et høyere inntak kan i. Riktig balanseforhold mellom de essensielle fettsyrene er også viktig fordi de brukes som materiale i fetthormoner. Er ikke fettsyrebalansen stabil, blir heller ikke hormonbalansen det. Hormonene styrer det meste på cellenivå, og konsekvensene av ubalanse kan være mange og kompliserte.

De færreste er klar over at Omega 3 er betegnelsen på en hel familie av flerumetta fettsyrer, og at kroppen benytter moderfettsyren, alfalinolensyre, til å produsere de andre Omega 3-fettsyrene. Ved å tilføre alfalinolensyre produserer kroppen fersk EPA og DHA etter behov. EPA og DHA kan ikke reverseres til moderfettsyren, prosessen er enveis. På samme måte som Omega 3-familien, omdannes også moderfettsyren i Omega 6-familien; linolsyre, i en enveisprosess til andre Omega 6-fettsyrer.

De fleste får i dag i seg for mye Omega 6 på grunn av inntak av flerumetta fettsyrer i planteoljer som brukes til steiking og margarin til brødskiva. Disse oljene er produsert med tanke på pris og holdbarhet, ikke med tanke på helse. Det beste du kan gjøre er å innta kaldpressa, uraffinert olje med en riktig balanse av de essensielle fettsyrene alfalinolensyre og linolsyre. Det å øke inntaket av Omega 3 er som regel gunstig. Alle veit at feit fisk og fiskeolje kan hjelpe med det, men også linfrø og linfrøolje er stryrtrik på Omega 3. Benyttelse av Cocosa kokosfett som jeg har omtalt i tidligere innlegg, er også en gunstig måte å bli kvitt dårlige planteoljer og overskudd av Omega 6 i maten og kroppen.

I neste del vil jeg se på gunstige virkninger av fett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar