torsdag 29. april 2010

Vitamin D fra sola – viktigere enn du trur?


Maten aleine kan ikke gi oss nok D-vitamin, vi må ta sola til hjælp når vi kan. De fleste cellene i kroppen har reseptorer for vitamin D, som betyr at dette vitaminet kan kommunisere i mesteparten av kroppen. Cellene bruker vitamin D til å regulere genene, som gjør dette vitaminet til en svært sterk aktør.

Når solstrålene treffer huden, lages vitamin D3, noe som aktiverer antioksidantene i huden for å beskytte mot solstrålene. Både antioksidanter og immunceller brukes til å beskytte kroppen mot mikroorganismer, som for eksempel virus og bakterier. Forskere har sett at mangel på sollys(med UVB-stråler) er en sterkere markør for influensa enn utbredelse av viruset. Influensa er en typisk vintersjukdom, som gjerne ser sitt snitt i å komme i perioden desember til mars. Det er neppe tilfeldig at kroppens egenproduksjon av vitamin D3 er helt fraværende i denne perioden, og at undersøkelser viser at blodkonsentrasjonen av vitaminet da er på sitt laveste.

Høyt blodtrykk er en risikofaktor for mange sjukdommer, inkludert hjerte og karsjukdom. De som lever i solrike områder er langt sjeldnere utsatt for høyt blodtrykk. Undersøkelser viser en tendens til at jo lenger fra ekvator en bor, desto høyere blodtrykk. Det er også interessant å legge merke til at en gjerne har bedre blodtrykk om sommeren enn om vinteren. En studie viser at de som blei utsatt for UVB-stråler tre ganger i uka i seks uker, fikk en reduksjon i øvre og nedre blodtrykk på hele 6 mm HG, som er minst like bra som medisiner. Det er grunn til å tro at det er relatert til vitamin D3.

Men nøkkelen er litt sol. Blir vi solbrent, vil huden BRYTE NED vitamin D3, før det blir transportert til annet kroppsvev. Det bør så klart unngås!

Kilde: bladet Mat&Helse, nr. 3/2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar