lørdag 24. juli 2010

Et karbohydratfattig kosthold, Del 1 - Innledning


De siste årenes debatt rundt kosthold har ført til store endringer i folks opppfatning av hva vi bør spise. Vi har hørt og hører alle - fett er synd, korn er sunt. Myndighetene ber oss kutte ned i bruken av fett i maten, lettprodukter dominerer markedet og folk er blitt hysteriske når det gjelder animalsk fett. Men fettet må erstattes av noe. Det erstattes av karbohydrat - av korn, pasta, sukker. Vi ser i dag et overforbuk av karbohydrat, et overforbruk som mange mener strider i mot våre gener tilpassa et kosthold basert på animalsk fett og protein. Et såkalt steinalderkosthold.

Boka "Bedre uten brød" tar tak i dette temaet. Boka er seriøs, lærerik og overbevisende. Den presenterer fakta som hittil har vært godt skjult for allmenheten. Boka går dypt inn i temaet og viser oss hvordan maten påvirker sjøl kroppens minste bestandeler. Den er godt dokumentert med henvisninger til studier for sine påstander.

Det viktigste ernæringsrådet i "Bedre uten brød" er å begrense inntaket av karbohydrat i kostholdet. Rådet tar utgangspunkt i dr. Wolfgang Lutz egne erfaringer i behandling av tusenvis av pasienter med ulike sjukdommer under årene som lege i Østerrike. Boka tar videre for seg en lang rekke vitenskapelige og medisinske data som er publisert verden over. Boka hevder at de såkalte vestlige livsstilsjukdommene utbredt på 1900-tallet i industriland, som overvekt, hjertesjukdom og diabetes, har en årsak i et kosthold bestående i hovedsak av raffinerte karbohydrater som hvitt melk og sukker.

Lutz fikk allerede i 1957 ideen om at det var en sammenheng mellom sivilisasjonssykdommene og et karbohydratbasert kosthold. Et kosthold med mye korn og sukker mener han er ukjent evlusjonært for oss. Det er ikke så mange tusen år sida vi begynte det første jordbruket - og her i nord tok det enda mange tusen år etter den spede begynnelse i sør. Dr.Wolfgang Lutz har gjennom 40 år behandla pasienter i Østerrike og Tyskland. Han har satt sine pasinter på et kosthold med mye fett og protein, og lite karbohydrat. Resultatene viser at mennesker ikke bare har kunnet reveresere, men også bli kurert for sjukdommer ved hjelp av denne kostholdsomlegginga.

I denne serien, om vi kan kalle det det, vil jeg ta opp en del temaer i boka. Jeg vil bruke mye stoff som står skrevet der. I morgen kommer innlegg om protein, karbohydrat og fett. Visste du at for at kroppen skal kunne ta opp og nyttiggjøre seg aminosyrene som er proteinets bestandeler, må den få Alle aminosyrene på en gang? Kun animialske matvarer innerholder samtlige åtte.Mer om dette i mårra.

Kilde: boka "Bedre uten brød" av Christian B.Allan og Wolfgang Lutz

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar