tirsdag 27. juli 2010

Sunn italiener eller usunn junkfooder - same shit?



Se for deg to kokker som får i oppgave å lage en rett bestående av bestemte ingredienser. På bordet står det følgende: hvetemel, egg, ost, tomat, salatblader, kjøttdeig, løk og rømmedressing i forskjellige skåler.

Kokk 1 bestemmer seg for å lage hamburger. Han lager karbonader av kjøttdeigen som han steiker i panna, han baker brød av hvetemel, egg og vann og setter i ovnen. Når dette er ferdig legger han kjøttet i brødet, putter på løkringer, salatblader, tomat, ost og rømmedressing. Vips har han en hamburger!

Kokk 2 bestemmer seg for å lage en pastarett med kjøttboller. Han blander hvetemel, vann og egg og lager pasta. Han ruller små kuler av kjøttdeig og steiker kjøttboller og blander en salat med løkringer, salatblader og tomat til å ha ved siden av. Han blander rømmedressing i pastaen og strør over ostebiter. Vips har Kokk 2 laga en såkalt ”lett pastarett med kjøttboller”

Konklusjon: De to kokkene har brukt samme ingredienser, men fått to helt forskjellige retter. Kokk 1 med sin hamburger, kokk 2 med sin lette pastarett. Hamburger blir ofte karakterisert som junkfood og usunn, mens pastaretten med salat til, blir karakterisert som sunn. Hvorfor er det sånn? Eller hvorfor blir en brødskive pakka inn i matpapir, karaktirisert som sunn, norsk husmannskost? Mens en pizzabit som innerholder akkurat det samme, er usunn bare fordi den heter pizza, blir servert varm og ikke er pakka inn i matpapir.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar