tirsdag 27. juli 2010

Et karbohydratfattig kosthold, Del 3 - Viktigheten av fett. Metta fett sunt likevel?


Metta fett motstandsdyktig for oksidasjon

Viktig for cellemembranen

Best under steiking av mat



Fett har mange og viktige funksjoner i kroppen. Det er cellenes viktigste energikilde, hjertet bruker i stor grad fett som energi og fettstoffer er hovedbestanddelen i cellemembranen (den øker dens kvalitet og gjennomtrengelighet noe som er helt avgjørende for et godt stoffskifte).

Begrepet metta og umetta fettsyrer brukes for å angi hvor mange hydrogenatomer som er bundi til det enkelte fettmolekylets karbonatom. Jo mer umetta fettsyren er, desto færre hydrogenatomer finnes det. En konsekvens av dette er at umetta fett er mer reaktivt, og metta fett mer stabilt. Metta fettsyrer er dermed med motstandsdyktige mot oksidasjon, det vil si at membraner som innerholder mer metta fett, er mindre utsatt for oksidasjon. Vi blir fortalt viktigheten av å få i oss antioksidanter, men det faktumet at metta fett, i motsetning til umetta fett, motstår oksidasjon uten bruk av antioksidanter, er oversett.

De to essensielle fettsyrene, linolsyre og alfalinolensyre finnes i animalske matvarer, og i varierende grad i nøtter og vegetabilske oljer. Animalske matvarer innerholder som regel like mye av hver, mens vegetabilske oljer som regel innerholder kun den ene.

Under oppvarming av umetta fett til over 170 grader, vil det dannes transfett. Dette er årsaken til at det er anbefalt å steike mat i Cocosa kokosfett. Kokosfett innerholder kun metta fett. Metta fett er stabilt og omdannes ikke til transfett under oppvarming. Det er svært vanskelig å kontrollere varmen under steiking, temperaturen blir høy. Lager du mat i ovnen kan du derimot kontrollere varmen. Det betyr at en marinade på fisk eller kjøtt godt kan være laga av olivenolje, hvis du er påpasselig med å ikke sette temperaturen høyere enn 170 grader. Gjerne litt lavere for å være sikker. Dette gjelder også risting av nøtter eller annen oppvarming av mat med vegetabilske oljer. Så igjen; bruk Cocosa kokosfett til steiking(se egne innlegg)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar