tirsdag 27. juli 2010

Et karbohydratfattig kosthold, Del 2 - Protein

Maten består av tre hovedkomponenter av næringsstoffer - protein, fett og karbohydrat.

Protein er byggesteinene i kroppen vår og ivaretar en lang rekke funksjoner ved siden av å bygge opp og vedlikeholde celler og vev, (bl.a enzymer, hormoner, transportmolekyler + bestanddeler av skjelettet). Proteiner fra maten brytes ned til aminosyrer

i fordøyelsessystemet. 20 aminosyrer utgjør de fleste av proteinene. 8 aminosyrer er essensielle. Det vil si at kroppen ikke kan lage disse selv ved hjelp av andre næringsstoffer. Vi må få dem tilført gjennom maten vi spiser. Animalske matvarer er de eneste matvarene som skaffer os alle åtte fra en enkelt kilde. Alle kan skaffes fra ikke-animalske matvarer, men ingen enkelt vegetabilsk matvare innerholder alle. Med denne kunnskapen blir det en oppgave å sette sammen et måltid uten animalske matvarer, slik at vi får i oss alle de essensielle aminosyrene. Kroppen trenger å få alle de essensielle aminosyrene i ett og samme måltid for å danne viktige proteiner. Hvis den bare får noen få essensielle aminosyrer, vil den la være å lagre dem. I stedet for å bli tatt opp, vil aminosyrene bli brutt ned og utskilt. Denne faktaen forteller oss hvor viktig animalsk føde er i menneskets kosthold.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar